Objavljeno u Digitalno buđenje, Mediji

Blog i budućnost pisanih slova (reči, rečenica)

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Blog ili mrežni dnevnik (danas sam prvi put videla ovaj termin) nije nova pojava na internetu, niti u novinarstvu.

Blog (duži naziv weblog) je publikacija na internetu koja sadrži periodične članke u obrnutom vremenskom sledu – najnoviji članci nalaze se na vrhu stranice.

Wikipedia prepoznaje individualne i kolaborativne blogove. „Terminološki za sada nema dinstinkcije kao u engleskom jeziku, gdje se termin weblog češće koristi za kolaborativne, a blog za individualne projekte. Mogu biti u obliku časopisa, tematski, osobni. Mogu biti povezani u skupine, tematski ili vezano uz domenu koju se nalaze – blogosfera.“

Blog kao budućnost (i sadašnjost)

Budućnost jeste u Internetu a i u blogovima, što definitivno ne znači da će tradicionalni onlajn mediji nestati. Barem oni koji na vreme shvate promene koje se dešavaju nezavisno od njih.

Svaki ozbiljniji medij koji je samo onlajn, ili ima i onlajn izdanje, već sad imaju kategoriju (rubriku) blog u kojoj objavljuje komentare i lična mišljenja novinara (frilensera), ali i drugih ličnosti, stručnjaka iz konkretnih oblasti i sl. Ova kategorija ne nosi uvek naziv blog, već su prisutni i drugi nazivi, kao što je Lični stav, Mišljenja, Moj ugao i sl. Ustvari tzv. blogovi u onlajn medijima imaju poreklo u tradicionalnim izdanjima novina koji skoro po pravilu imaju rubriku kao što je napr. Pisma čitalaca, Reagovanja ili sl.

Naprimer onlajn izdanje srpskog lista Danas, kao i njegovo print izdanje, ima rubrike koje se mogu tretirati kao blogovi a objedinjeni su pod zajedničkim nazivom Dijalog. S druge strane slovačka dnevna novina Sme u onlajn izdanju ima rubriku pod nazivom Blog, pa čak i mediji na jezicima manjina razvijaju svoja onlajn izdanja i kroz uvođenje bloga – blog nalazimo u Ruskom slovu i u Hlas ljudu.

Foto: www.unsplash.com

Dileme i preispitivanja

Tu si i mnoge dileme i preispitivanja. Napr.:

„Sami temelji medijske industrije su danas podložni preispitivanju, pa evo samo da dodam nekoliko pitanja poput „Gdje se danas nalazi vaša naslovnica – na vašoj web stranici ili na facebooku ili twitteru?“ (kako su se pitali urednici New York Timesa u nedavno iscurenoj strategiji NYTa), ili pak „Koja je vrijednost ekskluzivne/prijelomne vijesti u svijetu u kojem informacije doslovno kolaju brzinom svjetlosti a dvije točke su udaljene samo jedan klik?“ (o čemu glavu razbijaju urednici CNNa koji su svoju medijsku franšizu razvili na konceptu ekskluzivnosti)“, kako se navodi na blogu Mračni blog, blogera i savetnika iz Zagreba Marka Rakara, kojeg volim da pratim, odnosno čitam.

Na kraju krajeva, čitav život je jedna velika dilema, zar ne? :)

Blogovanje, i to ne samo ono koje nalazimo u „zvaničnim“ medijima ima jak uticaj na novinarstvo a posebno veliki je uticaj na javno mnjenje uopšte. Svaka stvar i pojava ima svoje prednosti i mane, pa tako i blog. No treba biti svestan da je blog TU i da neće tek tako nestati.

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

1 comment

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *